Geschiktheid

Voorkomen dat benen moe en pijnlijk worden na tennis


Tennis kan intens zijn, waardoor je spieren moe en pijnlijk worden.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Je moe en pijnlijk voelen na een tenniswedstrijd is voor de meeste spelers een tweesnijdend zwaard. Enerzijds betekent je vermoeidheid en pijn dat je je lichaam hebt uitgedaagd en dat je helpt nieuwe spierkracht te ontwikkelen. Aan de andere kant, als je het overdrijft, zul je gedwongen worden om een ​​paar dagen te kijken omdat je benen te pijnlijk zijn om weer op het veld te komen.

Ergens tussenin is er een goede plek, en veel ervan ligt in je doelen, je conditie en hoe je je tenniswedstrijd nadert en afrondt. Om te voorkomen dat je benen moe en pijnlijk worden na tennis, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen, te beginnen met een goede rek.

Geef het een rek

Rekken voordat je aan een activiteit begint, inclusief tennis, wordt aanbevolen omdat het je spieren zachtjes wakker maakt en de bloedtoevoer naar het gebied verhoogt. Voordat je je racket grijpt, rek je de spieren in je benen door je tenen aan te raken, je voet vast te pakken en achter je te houden en heen en weer te vallen. Ga nog een stap verder met een korte ronde of twee rond het veld in een joggingstempo om het bloed echt te laten stromen, maar zorg ervoor dat je wat energie bespaart voor je spel.

Even belangrijk als warming-up stretchen vóór je tenniswedstrijd, het is nog belangrijker dat je je stretcht en afkoelt na je wedstrijd. De spieren in je benen worden overspoeld met melkzuur, wat een natuurlijk onderdeel is van het metabolisme van je spieren, maar het zuur kan je spieren irriteren. Met een afkoeling na je wedstrijd, die hetzelfde kan zijn als je warming-up, werk je voorzichtig je spieren, waardoor de bloedstroom naar het gebied toeneemt om het melkzuur sneller te laten verdwijnen.

Wees proactief

Zelfs als je ijverig strekt en opwarmt voor je tennisspel en daarna afkoelt, loop je nog steeds risico op wat vertraagde aanvang spierpijn (DOMS) wordt genoemd. Om te begrijpen wat DOMS creëert, is het handig om te begrijpen wat er gebeurt wanneer uw beenspieren worden belast. Als je een bijzonder agressief spel hebt en je benen voorbij hun gebruikelijke grenzen duwt, ontwikkel je heel kleine tranen in je beenspieren.

Hoewel tranen misschien vreselijk klinkt, is het volkomen natuurlijk en het is de manier van je lichaam om zich voor te bereiden op je volgende wedstrijd door meer spieren op te bouwen. Terwijl je spieren zichzelf opnieuw opbouwen, tikken ze op de natuurlijke helende middelen van je lichaam, waaronder meer witte bloedcellen, die ontstekingen veroorzaken.

Hoewel dit proces niet kan worden vermeden, kun je het niveau van je DOMS helpen door proactief vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, te nemen en te genieten van een lekker warm bad om je spieren te kalmeren na je tennisspel . Je kunt ook hetzelfde effect krijgen met een ijsbad, maar het gevoel is lang niet zo aangenaam als een lekker warm bad of douche.

Ga slapen

Een van de beste dingen die je kunt doen voor je beenspieren na een rauwe tenniswedstrijd met je vrienden is om een ​​goede nachtrust te krijgen. Je lichaam heeft deze tijd nodig om je spieren opnieuw op te bouwen en te genezen, terwijl je benen ook tijd krijgen om te rusten.

Hoewel je de volgende dag misschien nog wat pijn en vermoeidheid voelt, noem het een rustdag (of twee) wetende dat je benen sterker zullen zijn en minder vatbaar voor vermoeidheid de volgende keer dat je speelt.

Bekijk de video: Energie voor de Benen (September 2020).