Gezondheid

De relatie tussen CLL en bloedarmoede

De relatie tussen CLL en bloedarmoedeWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bloedarmoede kan ernstige vermoeidheid veroorzaken bij een persoon met CLL.

Thinkstock / Comstock / Getty Images

Chronische lymfatische leukemie, een langzaam bewegende vorm van kanker veroorzaakt door overproductie van een specifiek soort witte bloedcellen, is het meest voorkomende type volwassen leukemie in de westerse wereld. Vanwege het langzaam progressieve karakter van CLL, blijven veel mensen jarenlang symptoomvrij. Naarmate zich abnormale witte bloedcellen ophopen, kunnen vermoeidheid, kortademigheid, gewichtsverlies en andere symptomen optreden. Bloedarmoede - een tekort aan gezonde rode bloedcellen in uw bloedsomloop - is een veel voorkomende complicatie bij mensen met CLL, maar de oorzaak is niet altijd duidelijk.

Beenmergvervanging

CLL ontstaat wanneer de rijping van lymfocyten in uw beenmerg wordt onderbroken. Bij gezonde mensen begint een lymfocyt zijn leven als stamcel en doorloopt hij verschillende stadia van ontwikkeling die bepalen of het een T-cel, B-cel of een natuurlijke killercel zal zijn, die elk een rol spelen in het immuunsysteem. Eenmaal volwassen heeft een lymfocyt een vooraf bepaalde levensduur, waarna deze sterft en wordt vervangen.

In CLL voorkomen mutaties in uw stamcellen dat ze niet op de juiste manier rijpen, zodat ze nooit hun juiste functies ЂњЂњleren. Bovendien leven deze abnormale lymfocyten veel langer dan normaal, dus beginnen ze zich op te hopen in uw beenmerg en elders in uw lichaam. Uiteindelijk worden de stamcellen die uw rode bloedcellen produceren, uit uw beenmerg verdrongen, wat resulteert in verminderde productie van rode bloedcellen en bloedarmoede.

Onderdrukte productie van rode bloedcellen

Beenmergvervanging is niet de enige oorzaak van bloedarmoede bij mensen met CLL. Volgens een studie gepubliceerd in het juli 2009 nummer van “Acta Haematologica”, hebben “CLL-patiënten die anemisch zijn, vaak hogere niveaus van tumornecrosefactor in hun bloed dan niet-anemische CLL-patiënten. Tumornecrosefactor - een ontstekingsstof die wordt geproduceerd door immuuncellen - verstoort de beginfase van de productie van rode bloedcellen in uw beenmerg. Dus zelfs als er stamcellen zijn die rode bloedcellen in uw merg kunnen maken, zijn ze mogelijk niet in staat om hun werk te doen vanwege onderdrukking door tumornecrosefactor.

Rode cel vernietiging

Naast vervanging van beenmerg en onderdrukking door tumornecrosefactor, kan bloedarmoede bij mensen met CLL voortkomen uit vernietiging van rode bloedcellen nadat ze de bloedsomloop hebben bereikt. Volgens een onderzoek in mei 2011 in Haemtologica, kunnen de abnormale lymfocyten die CLL kenmerken antilichamen produceren die gericht zijn op de eigen weefsels van een persoon, inclusief de rode bloedcellen. Ongeveer 1 op de 14 mensen met CLL zal op enig moment tijdens hun ziekte een auto-immuun hemolytische bloedarmoede ontwikkelen - vernietiging van rode bloedcellen door zelfgerichte antilichamen.

Medicijnen

Hoewel veel mensen met CLL langdurig zonder chemotherapie overleven, kunnen degenen die een behandeling ondergaan bloedarmoede krijgen als gevolg van hun medicijnen. De geneesmiddelen die worden gebruikt om leukemie te behandelen, onderdrukken cellulaire vermenigvuldiging, een effect dat nodig is om het aantal abnormale cellen te verminderen, maar kan overlopen om normale cellen te beïnvloeden. Cyclofosfamide (Cytoxan), fludarabine (Fludara) en rituximab (Rituxan), die vaak in combinatie worden gebruikt voor de behandeling van CLL, kunnen allemaal bloedarmoede veroorzaken. Wanneer deze medicijnen samen worden toegediend, kan de incidentie van medicamenteuze bloedarmoede oplopen tot 24 procent.

Overwegingen

Bloedarmoede is een hoofdoorzaak van verminderde kwaliteit van leven en kan de overleving bij mensen met CLL verkorten. Door chemotherapie veroorzaakte bloedarmoede wordt vaak aangepakt met medicijnen die de productie van rode bloedcellen stimuleren, zoals erytropoëtine (Epogen, Procrit). Mensen met auto-immuunhemolytische anemie kunnen reageren op corticosteroïden of andere immuunonderdrukkende geneesmiddelen of middelen die tumornecrosefactor blokkeren, zoals rituximab. Verwijdering van de milt kan ook helpen bij het corrigeren van auto-immuunanemie. Mensen bij wie bloedarmoede het gevolg is van vervanging van beenmerg, kunnen baat hebben bij transfusie. Uw arts zal de beste behandeling bepalen op basis van de oorzaak van uw bloedarmoede.


Bekijk de video: Chronische leukemie en je gezondheid een voldoende geven, kan dat? (Augustus 2022).