Voeding

Wat is vereist voor de emulgering van vetten?


Dieetvet levert een belangrijke energiebron.

Martin Poole / Digital Vision / Getty Images

Je lichaam werkt als een fijn afgestelde machine, zonder cruciale biologische processen zonder jouw inbreng. Neem bijvoorbeeld de spijsvertering; wanneer u voedsel consumeert, moet uw lichaam het in kleinere substanties afbreken om de opname van voedingsstoffen te vergemakkelijken. Vet voorziet uw lichaam van een belangrijke voedingsstof die het gebruikt voor groei, weefselherstel en metabole processen. Een specifieke substantie is nodig om vet te emulgeren en voor de meeste mensen verloopt de vetvertering zonder problemen.

Een trio van vetten

Het grootste deel van het voedingsvet dat u verbruikt, is in de vorm van triglyceriden, die zijn samengesteld uit drie vetzuren gekoppeld aan glycerol. Dieetvetten zijn grote, niet-polaire moleculen, wat betekent dat ze slecht oplosbaar zijn in de waterige omgeving van je spijsverteringsstelsel. Voor je lichaam om vettige stoffen te verteren en te absorberen, moet eerst een afbraakproces genaamd emulgering plaatsvinden.

De galverbinding

Gal is nodig om voedingsvet te emulgeren en uw lichaam te helpen in vet oplosbare vitaminen op te nemen. Je lever produceert deze cruciale stof en je galblaas - een kleine zak - bewaart deze totdat het nodig is. Gal is een complexe vloeistof bestaande uit water, galzuren, elektrolyten, cholesterol en fosfolipiden. Volwassenen produceren elke dag ongeveer 400 tot 800 milliliter gal, volgens de Colorado State University.

Wat gebeurt er nu

Wanneer u tussen de maaltijden in nuchtere toestand bent, is gal geconcentreerd in uw galblaas. Wanneer u een vetbevattende maaltijd eet en deze door uw spijsvertering reist, trekt uw galblaas samen en komt gal vrij in uw darmen. Galzuren oefenen wasmiddelachtige werking uit op vetdeeltjes. Deze actie zorgt ervoor dat vetbolletjes in kleine druppeltjes worden afgebroken. Zodra voedingsvet is geëmulgeerd, helpt een pancreasenzym genaamd lipase uw lichaam om de microscopische vetdruppeltjes op te nemen.

Wanneer er complicaties optreden

Gal is een van de belangrijkste manieren waarop uw lichaam cholesterol elimineert. Elke dag wordt ongeveer 500 milligram cholesterol omgezet in galzuren en geëlimineerd. Als de vloeistof in uw gal teveel cholesterol bevat, kan het uitharden tot galstenen. Deze stenen kunnen de normale galstroom blokkeren, waardoor uw vermogen om voedingsvet te verteren en te absorberen wordt belemmerd. Neem contact op met uw arts als u vermoedt dat u galstenen heeft.

Bekijk de video: Emulgeren van vetten (Augustus 2020).