Gezondheid

Basiskennis over diabetes

Basiskennis over diabetesWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Diabetes treft mensen van alle leeftijden.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Uw lichaam heeft een pancreashormoon, insuline genaamd, nodig om uw bloedsuikerspiegel te verlagen. Verminderde insulineproductie of het onvermogen van het lichaam om insuline te gebruiken leidt vaak tot diabetes. Uw risico op diabetes kan gedeeltelijk worden gekoppeld aan familiegenetica, maar beheersbare levensstijlfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van type 2 diabetes. Als de bloedglucose te lang te hoog blijft, kan dit uw lichaamsweefsels beschadigen en diabetes kan uw levensverwachting verkorten. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen en getest te worden als u vermoedt dat u diabetes heeft.

Diabetes Epidemie

De Centers for Disease Control and Prevention schatten dat 8,3 procent van de Amerikaanse bevolking, 11,3 procent van de mensen van 20 jaar en ouder en 26,9 procent van de mensen van 65 jaar en ouder een vorm van diabetes hadden in 2010. De incidentie van diabetes onder Amerikaanse volwassenen steeg met 160 procent van 1980 tot 2010. De jaarlijkse kosten van diabetes in de VS - inclusief directe medische kosten en productiviteitsverlies - werden geschat op $ 245 miljard in 2012. Mensen van alle leeftijden kunnen diabetes ontwikkelen, inclusief baby's en kinderen. Het kan zich ook ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

Diabetes definitie

Als de weefsels van uw lichaam glucose niet efficiënt kunnen gebruiken voor energie, stijgt uw bloedglucosespiegel, wat het kenmerk van diabetes is. Bij diabetes type 2 produceert de alvleesklier insuline, maar het hormoon stimuleert onvoldoende de doorgang van glucose uit het bloed naar de weefsels. Bij langdurige type 2 diabetes kan de insulineproductie geleidelijk afnemen tot een onvoldoende niveau. Leefstijlfactoren, waaronder gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht, verhogen uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Ongeveer 95 procent van de mensen met diabetes heeft type 2. De overige 5 procent heeft diabetes type 1, wat wordt veroorzaakt door verlies van insulineproductie door de alvleesklier. Bij type 1 ziekte vernietigt het immuunsysteem ten onrechte de insuline producerende cellen van de alvleesklier. Type 1 diabetes, voorheen bekend als insuline-afhankelijke diabetes, wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd of vroege volwassenheid.

Diabetes complicaties

CDC meldt dat ongeveer 67 procent van de Amerikaanse volwassenen met diabetes hoge bloeddruk hebben. Diabetes verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en beroertes. Aanhoudend hoge bloedsuikerspiegels kunnen de nieren en ogen in de loop van de tijd beschadigen, wat nierfalen en blindheid kan veroorzaken.

Diabetes kan schade aan het zenuwstelsel en verlies van gevoel in de handen en voeten veroorzaken. Amputaties van de onderste ledematen, als gevolg van chronische infecties en slechte circulatie, zijn soms nodig in de eindstadia van diabetes. Diabetes verhoogt uw risico om te overlijden aan nier-, lever-, long-, spijsverterings- en infectieziekten. Mensen met diabetes lopen ook een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.

Symptomen en diagnose

Extra vet rond je buik, een zittende levensstijl en hoge triglyceriden in het bloed zijn risicofactoren voor diabetes type 2. Mogelijke symptomen van type 2 diabetes zijn overmatige dorst en frequent urineren, vermoeidheid en wazig zien. Veel mensen met diabetes type 2 hebben geen identificeerbare symptomen. Prediabetes - die wordt gekenmerkt door verhoogde bloedsuikerspiegel maar niet hoog genoeg voor een diagnose van diabetes - heeft meestal geen symptomen.

Naast een nuchtere bloedglucosemeting kan uw arts een A1C-test bestellen om op diabetes te controleren. Deze test geeft een schatting van uw gemiddelde bloedglucoseniveau over de afgelopen 3 maanden. Een orale glucosetolerantietest is een andere test die wordt gebruikt om diabetes te diagnosticeren. Deze test beoordeelt hoe efficiënt uw lichaam glucose uit uw bloed verwijdert na het drinken van een oplossing die een afgemeten hoeveelheid glucose bevat.

Bronnen (3)


Bekijk de video: Dosering - Basiskennis over wietolie (Augustus 2022).