Sport

De beste pieklengte voor langlaufen op gras en grind


Cross-country lopers moeten piramide spikes kopen.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Als het gaat om het kiezen van de juiste lengte voor uw langlaufaren, klinken de opties meer als vakantiespecials dan als werktuigen voor uw schoenen - piramides, naalden, kerstbomen, tartans en spaties. Gelukkig hoeven cross-country lopers alleen aandacht te schenken aan een van deze opties: de piramide. Pyramid spikes zijn er in verschillende lengtes, dus als je je spikes kent en waarvoor ze zijn ontworpen, kun je je vóór je race zelfverzekerd en klaar voelen en ervoor zorgen dat je op je best bent zodra je op de cross-country baan bent.

The Pyramid Spike

Piramidespijkers worden geclassificeerd op basis van hun lengte vanaf de schoenplaat tot de metalen punt wanneer de spijker wordt ingeschroefd en vastgedraaid met een spikesleutel. Wanneer de spike uit de schoen wordt genomen, is deze iets langer dan de toegewezen maat. Genoemd om hun driehoekige vormen, piramide spikes variëren in lengte van 1/8 tot 5/8 inch, met de kortste lengte alleen gebruikt in baan en veld.

De 1/4 inch spike

Ontworpen voor droge, stevige langlaufbanen - zelfs die met een beetje bestrating - is de 1/4-inch piramidespike waarschijnlijk degene die je het meest gebruikt aan het begin van het seizoen. Deze lengte is geweldig op grind en stevig vuil. Bewaar altijd een set piramides van 1/4 inch in je spike-tas. Als je ooit in een binding bent en vergeet om werktuigen te kopen voor een race, is deze lengte voldoende voor elke niet-trottoirbaan die je rent.

De 3/8-inch spike

Als je er zeker van bent dat je niet op de stoep loopt en je cross-country parcours gras en wat grind of vuil bevat, zullen 3/8-inch piramide spikes je voldoende grip en comfort geven. Dit is de meest voorkomende piek die wordt gebruikt voor het grootste deel van het langlaufseizoen wanneer de grond nog niet modderig is. Draag het nooit op een stoep, een baan of een ander te stevig oppervlak.

De 1/2 inch spike

Hoe meer het regent, hoe langer je spikes moeten zijn. Zodra langlaufbanen modderig worden, zijn kortere spike-lengten onvoldoende om uitglijden en glijden te voorkomen. De 1/2-inch piramide moet je spike zijn op elke baan met modder en zacht gras. Als de baan modderig is maar wat bestrating heeft, blijf dan bij de 3/8-inch spike, omdat de langere spike lengte erg ongemakkelijk zal zijn op stevige oppervlakken.

De 5/8 inch spike

De grootvader van piramides is de 5/8-inch spike, ontworpen voor de modderigste, rommeligste cross-country cursussen. Voor langlaufers in drogere, koelere klimaten is de 5/8-inch piramide bijna nooit nodig. Maar als je op een plek woont waar het vaak regent in de herfst en vroege wintermaanden wanneer de meeste cross-country races worden gehouden, wil je een set hiervan bij de hand hebben.

Bronnen (3)