Sport

Strategieën van 100 meter

Strategieën van 100 meterWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Probeer doelen voor het seizoen te stellen voordat je een trainingsplan maakt.

Getty Images / Lifesize / Getty Images

Als een van de meest verwachte races van de Olympische Zomerspelen, lijkt het 100-meter-streepje een wedstrijd van pure snelheid voor de gemiddelde toeschouwer. In werkelijkheid vereist het verkrijgen van de titel "World's Fastest Man" of "World's Fastest Woman" strategie, degelijke techniek en een perfecte uitvoering van elke etappe van de race. Of u nu op zoek bent naar een nieuw persoonlijk record of fotografeert voor iets groters, het begrijpen van de fysiologische eisen van elke fase kan u helpen uw training te verzorgen om uw doelen te bereiken.

Beheers de start

De start van het 100-meter-dashboard bepaalt de etappe voor de rest van de race, waardoor je mogelijk een voordeel hebt ten opzichte van de rest van het veld of waardoor je kostbare grond hebt om in te halen en weinig tijd. In een race waarbij slechts honderdsten van seconden de winnaar van de verliezers kunnen scheiden, kan de start het verschil maken. De kwaliteit van je start hangt voornamelijk af van je reactietijd, of de tijd die het kost om fysiek te reageren op het startpistool. De start moet explosief en krachtig zijn, waardoor de loper het momentum krijgt om de maximale snelheid zo snel mogelijk te bereiken. Gerenommeerde coach John Smith, die heeft samengewerkt met Maurice Greene en andere topsprinters, duwt zijn atleten om hun reactietijden te verlagen tot minder dan 0,130 seconden.

Zet het in Drive

De ritfase vindt meestal plaats tijdens de eerste 30 meter van de race en wordt gekenmerkt door een snelle versnelling in de richting van de topsnelheid. Na de eerste explosieve stap uit de startblokken, moet je laag blijven en je bovenlichaam voor het massamiddelpunt houden. Hoewel deze fase enorme kracht vereist, is ontspanning de sleutel tot het besparen van energie, wat later in de race zijn vruchten zal afwerpen. In plaats van te rennen met schokkerige bewegingen en strakke spieren, moet je los zijn en gefocust op ademhalen, zodat je lichaam ontspannen blijft.

Versnel naar maximale snelheid

Naarmate je lichaam geleidelijk rechter wordt, moet de snelheid blijven toenemen naarmate je stap langer wordt en je armen en benen sneller bewegen. Nadat uw hoofd is opgetild tijdens de overgang van de aandrijffase naar de versnellingsfase, moet uw lichaam zich direct boven het massamiddelpunt bevinden. Hoge knieën, een krachtige armpomp en een sterke terugslag helpen het lichaam gecentreerd te houden. A.J. Ward-Smith, geschreven in het "Journal of Sports Science", ontdekte dat mannen hun pieksnelheid ongeveer 60 meter in de race bereikten, terwijl vrouwen het iets eerder op 50 meter bereikten. Omdat de rij- en versnellingsfasen het grootste percentage van de race uitmaken, moeten trainingsplannen van 100 meter gericht zijn op het ontwikkelen van die aspecten van de race.

Sprint naar de tape

De laatste fase van de race is uitsluitend gericht op het zo lang mogelijk handhaven van de maximale snelheid. Het lichaam moet rechtop blijven zitten met voortdurende focus op het pompen van de armen en benen, goed ademen en ontspannen van de spieren. Hoewel veel factoren van invloed zijn op hoe lang een loper maximale snelheid kan aanhouden, inclusief paslengte, pasfrequentie en grondcontacttijd, kunnen de meeste topsprinters met een snelheid van bijna 20 tot 30 meter op topsnelheid lopen voordat ze beginnen te vertragen.

Leun naar de finish

De laatste fase van de 100-meter race is onvermijdelijk, dus het doel is om de negatieve effecten zoveel mogelijk te minimaliseren. Op dit punt in de race branden de benen met melkzuur en de longen snakken naar lucht, omdat het lichaam weerstand biedt aan zijn natuurlijke drang om te vertragen. Je moet je blijven concentreren op het handhaven van de snelheid terwijl je je lichaamsgewicht naar voren verplaatst in de laatste meters van de race en het minimaliseren van voet-grond contact om sterk te eindigen.