Geschiktheid

10-speed fietsen versus 3-speed fietsen


Tien-speed fietsen zijn aanzienlijk sneller dan 3-speed fietsen vanwege hogere overbrengingsverhoudingen.

John Foxx / Stockbyte / Getty Images

De fiets met 3 versnellingen was bijna uitgefaseerd toen de derailleur voor de jaren zeventig populair werd, maar deze is onlangs weer opgekomen in comfort- en cruiserfietsen. Naast een traditionele racefiets met 10 versnellingen, heeft een fiets met 3 versnellingen veel verschillende verschillen. De aard van de aandrijflijn is volledig uniek van de op derailleur gebaseerde tandwieloverbrenging. Het vergelijken van de voor- en nadelen van de twee fietsen is een goede manier om te beslissen welke het beste bij uw rijbehoeften past.

Fiets met 3 versnellingen

Een fiets met 3 versnellingen gebruikt slechts twee versnellingen om tussen drie overbrengingsverhoudingen te wisselen. Op de meeste fietsen met 3 versnellingen zijn de versnellingen in een verhouding van 2 op 1 gerangschikt, zodat het wiel twee keer draait voor elke rotatie van de pedalen. Door de twee versnellingen om te wisselen, krijgt de fiets een 1-op-2 verhouding, met twee pedaalrotaties per wielrotatie. Door alle versnellingen uit te schakelen, is de verhouding eenvoudig 1-op-1. Drie-snelheid fietsen zijn complexer dan het typische derailleur-systeem, bestaande uit verschillende kleinere versnellingen gerangschikt rond een centrale versnelling gerangschikt als een planetair of epicyclisch versnellingssysteem.

Fiets met 10 versnellingen

Een fiets met 10 versnellingen heeft een cassette met vijf versnellingen en twee kettingbladen met een ketting en is het meest gangbare ontwerp met meerdere versnellingen. Dit systeem maakt gebruik van een traditionele achterderailleurarm om de ketting langs een cassette aan de achterzijde te verplaatsen. Een voorderailleurarm verplaatst de ketting tussen de twee kettingbladen. Dit systeem maakt in totaal 10 afzonderlijke overbrengingsverhoudingen mogelijk, omdat elk van de vijf versnellingen op de cassette kan worden gekoppeld aan een van de twee kettingbladen. Fietsen met tien versnellingen zijn vaak ontworpen om u in een veel aerodynamischer rijpositie te plaatsen. Aandrijflijnen met tien versnellingen zijn het primaire versnellingssysteem op de meeste racefietsen.

Voor-en nadelen

Een fiets met 3 versnellingen heeft een paar voordelen, behalve de esthetische charme die hoort bij deze comfort- en cruiser-achtige fietsen. Omdat een fiets met 3 versnellingen intern is uitgerust, is het erg moeilijk om kapot te gaan. Met wat regelmatig onderhoud gaat een fiets met 3 versnellingen vaak veel verder tussen reparaties dan een fiets op basis van derailleur zoals een 10-versnellingsbak. Dit brengt echter kosten met zich mee; 3-speed fietsen hebben een veel moeilijkere tijd met heuvels en hoge snelheden dan een 10-speed fiets omdat hun versnellingen dichter bij elkaar liggen in verhouding, waardoor het minder algemeen bereik is in potentiële versnellingsopties.

Een fiets met 3 of 10 versnellingen kiezen

Als je een zeer fitte en actieve fietser bent, is de 10-speed de voor de hand liggende keuze. Fietsen met tien versnellingen bieden u een beter versnellingsbereik voor het beklimmen van zware beklimmingen, snelle heuvelsecties en lange stukken open weg. Voor de casual fietser is de rechtopstaande positie en de zorgvuldig verborgen aandrijving op een snelheid met 3 versnellingen ideaal voor de eenvoudige plezierfiets, omdat deze minder vatbaar is om vuil en vuil op te bouwen of door een verdwaalde rots uit de lijn te raken.

Bronnen (2)

Bekijk de video: Deze e-bike haalt 49 kmu en trekt op als een malle (September 2020).