Sport

Wat is een blind-hit in hockey?


Blinde klappen zijn potentieel gevaarlijk.

Jonathan Daniel / Getty Images Sport / Getty Images

Blind-side hits zijn een veel voorkomend onderwerp van discussie in de hockeygemeenschap. Hoewel je niet veel mensen zult vinden die pleiten voor deze hits, zul je wel merken dat mensen debatteren over wat een blind-side hit is. Over het algemeen is een blind-side hit een bodycheck die van achteren of van de zijkant wordt afgegeven aan een speler die deze niet kan zien aankomen. Zowel professionele als amateurhockeyregels beperken blind-side hits, maar ze verschillen enigszins.

De basis

Een blind-side hit in hockey verwijst naar een lichaamscontrole die aan een speler wordt afgeleverd van een kant die hij niet kan zien. Dit omvat cheques van achteren en laterale cheques wanneer de speler aan de ontvangende kant zijn hoofd van de controlerende speler heeft afgewend, waardoor hij niet in staat is om op de hit te anticiperen. Als de speler de schijf ziet aankomen, is dit geen blind-side hit. Blindzijdige controles kunnen bijzonder krachtig zijn, omdat ze een speler overrompelen en hem niet in staat stellen zijn hoofd te beschermen, waardoor hij het risico loopt op hoofdletsel.

Gevaren

Omdat blinde treffers spelers overrompelen en spelers niet in staat stellen hun hoofd te beschermen, kunnen ze extreem gewelddadig zijn en leiden tot hersenschudding. In 2010 schatte Colin Campbell, de Senior Executive Vice President van Hockey Operations van de NHL, dat 50 procent van de hersenschudding het gevolg was van blind-side hits. David Booth van de Florida Panthers was het slachtoffer van een blind-side hit in 2009 waardoor hij op een brancard van het ijs werd gehaald en maanden van spelen werd gemist.

NHL-regels

In 2010 heeft de NHL een regel geïntroduceerd om blind-side hits te voorkomen. De regel verklaarde dat "een zijwaartse of blinde zijaanval op een tegenstander waarbij het hoofd is gericht en / of het belangrijkste contactpunt niet is toegestaan." De regel is sindsdien gewijzigd en vanaf 2013 verbiedt de NHL alle treffers op het hoofd, ongeacht of het blind-treffers zijn. Bovendien verbiedt het verbod om van achteren te controleren alle treffers die op de rug van een speler zijn gericht.

Amateur regels

Op het amateurniveau, dat wordt beheerst door de regels van USA Hockey, zijn er vergelijkbare regels om blinde treffers te voorkomen. Net als de NHL verbieden de regels van USA Hockey het slaan van achteren. De regels van de VS Hockey verbieden cheques van direct achter een speler, evenals cheques die van achteren komen. Evenals de NHL staat USA Hockey ook geen klappen toe. De regels van het VS Hockey stellen dat "een speler geen tegenstander in het hoofd, gezicht of nek kan raken, ook niet met de stick of een deel van het lichaam of de uitrusting van de speler."

Fotocredits

  • Jonathan Daniel / Getty Images Sport / Getty Images

Bekijk de video: NHL: Blindside Hits (September 2020).